WRC: Rovanpera győzött – Toyota hírek

A nagy esőzések lezajlottak még a versenyt megelőzően Görögország középső részén. Igaz, helyenként hatalmas pocsolyákkal meg kellett küzdenie a résztvevőknek, de az itt szokásos forró időjárási körülményekre felkészülve álltak végül rajthoz.

Murván, száraz időben nem előnyös az első helyről rajtolni. Ez azonban nem fogott ki a versenygyőztes finn pilótán. Nagyon jó formában versenyzett a Toyota 22 éves ralisa, de győzelméhez az is hozzájárult, hogy korábban a ralit vezető két nagy név, Thierry Neuville (Hyundai) és a nyolcszoros világbajnok Sebastien Ogier (Toyota) kiestek a versenyből. Mindkét sztárpilóta a köves-sziklás utak kihívásain vérzett el. A Hyundai belga pilótájának autójának az első felfüggesztése szombat délután sérült meg, míg Ogier a 12. gyorsasági szakasz után állt meg. Nekicsapta autóját egy sziklának s emiatt meghibásodott az autójának a hátsó felfüggesztése.

Hirdetés

Rovanpera egy könnyed vasárnapi vezetéssel biztosította be a győzelmét úgy, hogy még a Power Stage győzelmet és az azért járó bónuszpontokat is behúzta. Ezzel 33 pontra növelte előnyét az egyéni ponttáblán csapattársához, Evanshoz képest, aki úgy néz ki örök második marad a Toyotánál. A walesi pilóta több, mint egy percet elvesztett szombaton autója túlmelegedése miatt, de nagy csatát követően Dani Sordóval, visszaverekedte magát a második helyre. Sordo így sem lehet bánatos, hiszen utoljára Kenyában ült versenyautóban még júniusban, s bár kevéssel vesztette el a második helyet, mégis ő lett a legjobb helyen végző Hyundai-pilóta, s az egyetlen, aki dobogóra is állhatott.

Ott Tanak erőre kapott a hétvégén. Az észt pilóta azonban kapott egy masszív 3 perc 40 másodperces büntetést, mivel a vízpumpa az autójában meghibásodott és emiatt késve indult pénteken. A fordos pilóta szerencséjére azonban innentől kezdve hibátlanul vezetett és bár nagy, négy perces lemaradást szedett össze, de ez is elegendő volt a negyedik helyezéshez. Esapekka Lappi (Hyundai) lett az ötödik, akit Takamoto Katsuta követ a hatodik helyen. Ezután három WRC2-es pilóta következik. Andreas Mikkelsen, a WRC2 kategória győztese, Gus Greensmith és Yohan Rossel ért célba az első tízben. Az utolsó pontszerző helyezés Sebastien Ogier-é lett, aki kiesését követően újraindult és legalább egy pontot begyűjtött itt is.

Folytatás a hónap végén (2023. szeptember 28-október 1.) a dél-amerikai Chile Ralin, amelyet először és utoljára 2019-ben rendeztek meg. A koronavírus járvány miatt eddig nem tértek ide vissza a ralisok, de idén ismét elutaznak abba az országba, amely 2019-ben sorban 32. országként rendezhetett rali világbajnoki fordulót.

2023-as Akropolisz Rali eredménye
1. Kalle Rovanpera (FIN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:00:16,7
2. Elfyn Evans (GBR) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:01:48,4
3. Dani Sordo (ESP) i20 N Rally1 HYBRID 3:01:52,6
4. Ott Tanak (EST) Puma Rally1 HYBRID 3:04:45,1
5. Esapekka Lappi (FIN) i20 N Rally1 HYBRID 3:06:39,0
6. Takamoto Katsuta (JPN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:07:37,6
7. Andreas Mikkelsen (NOR) Fabia RW WRC2 3:09:57,7
8. Gus Greensmith (GBR) Fabia RS WRC2 3:10:08,0
9. Yohan Rossel (FRA) C3 WRC2 3:11:23,7
10. Sebastien Ogier (FRA) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:12:00,1

A cikk forrása: automotor.hu