Újabban 3310-essel és Bluetooth-hangszóróval is lopnak autót

Trükkös autólopási technikára hívja fel a figyelmet a Motherboard és a Vice. A tolvajok egy speciális eszközt használnak, amit USB-vel kell csatlakoztatni az autóhoz. A szerkezet pontos működése nem ismert, de a használatával simán elindítható egy autó, ami a tolvajok munkáját eléggé megkönnyíti. Ami különösen problémás, hogy elég könnyen beszerezhető.

Forrás: Motherboard / Vice

Forrás: Motherboard / Vice

Azért, hogy ne legyen feltűnő a dolog, a hardvert olyan tárgyakba rejtik, ami nem olyan feltűnő: például egy öreg Nokia 3310-esbe, vagy valamilyen Bluetooth-hangszóróba. Ha valakit megmotoznak, a hangszóró tényleg nem feltűnő, viszont egy USB-csatlakozós Nokia 3310 elég gyanús, hiszen egyrészt azon sose volt ilyen csatlakozó, másrészt az okostelefonok korában elég kevesen használnak már ilyesmit.

Egy szemléletes videóban be is mutatják, hogy milyen egyszerűen elindítható egy autó egy ilyen eszközzel. A teszthez egy Toyota Rav4-et használtak, ami kulcs nélkül nyilván nem indul el, azonban miután csatlakoztatták a kamu-Nokiát, simán el tudták indítani az autót. A folyamat rendkívül gyors és nem is tűnik úgy, mintha különösebb szakértelmet igényelne.

Rengeteg ehhez hasonló eszköz létezik, és ezek nem csak indításra, hanem egyes autók nyitására is alkalmasak. Egy kis kábeles zsonglőrködésre azért szükség van, de ez még mindig nem tűnik elég bonyolultnak ahhoz, hogy elriassza a tolvajokat.

Aggasztó, hogy ezeket az eszközöket elég pofátlanul árulják és viszonylag könnyű beszerezni ilyesmit. Online sokféle típushoz elérhető ilyesmi, az árak 2,5 ezer euró és 18 ezer euró között mozognak, ami nagyjából 930 ezer és 6,7 millió forint közötti összegnek felel meg. Ez egyáltalán nem tűnik soknak ahhoz képest, hogy egy ellopott autó értéke ezeknek az összegeknek a sokszorosa is lehet.

Ugyanakkor ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen ha egy sima kereséssel, nyilvános oldalakon meg lehet venni ilyesmiket, akkor valószínűleg kevésbé publikus forrásból jóval durvább eszközöket is meg lehet kaparintani. Miután manapság egy autónak is igen bonyolult számítástechnikai rendszere van, ez a jövőben még ennél is komolyabb problémát jelenthet, amire az autógyártóknak készülniük kell.

Forrás: Vice / Motherboard

A cikk forrása: totalcar.hu