Tanak visszatért a csúcsra – Toyota hírek

Nagyon jól ment a versenyzés a hétvégén a versenygyőztes pilótának. S ezt a kitűnő formát már nagyon régóta vártuk tőle. Utoljára 2021-ben állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a február végi Északi-sarki Finn Ralin. Idén a Horvát Ralin második lett, de most ő viheti haza a győztes trófeát erről a nehéz murvás raliról.

„Jó irányba indultunk el. Portugáliában nagyon küzdöttünk és sikerült fejlődnünk. Nem kérdés, ha magabiztosak vagyunk, jó munkát végzünk. Folytatnunk kell a kiváló munkát.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta. Pénteken Tanak nagy csatát vívott Esapekka Lappival, s izgalmas csata volt kilátásban a duó között a szombati maratoni hosszúságú nap során is. Nem így lett. A nyitó szakaszon ugyanis Lappi autójának meghibásodása miatt nekicsapódott egy útszéli kőnek, letört a bal hátsó kereke és autója felfüggesztésének darabjai is sérültek. A finnek ezzel véget ért a versenye.

Hirdetés

Tanak ezután megállíthatatlan volt, kettő szombati szakaszt kivéve megnyerte az összeset. Nagy előnnyel vágott neki a vasárnapnak. Könnyedén végig vezetett az utolsó nap négy gyorsasági szakaszán és megszerezte rali világbajnoki pályafutása 15. győzelmét. Breen is nagyon elégedett volt, hiszen legjobb eredményét érte el az M-Sport Ford autójával. A harmadik helyezett Sordo többször is nyomás alá helyezte az ír autóversenyzőt, de később egy sor jó eredménnyel növelni tudta előnyét a Hyundai pilótájával szemben.

Pierre Loubet ralis pályafutása legjobb helyezését gyűjtötte be negyedikként. Defekt hátráltatta a franciát, de nagyon okos versenyzéssel maga mögött tudta tartani Kalle Rovanperát, aki nem tudott zsinórban negyedszer is nyerni. A fiatal finn volt így is a legjobban helyezett Toyota-pilóta egy csalódást keltő versenyen a csapat számára. Takamoto Katsuta a hatodik lett, miután csapattársa őt megelőzve ért célba ötödikként. Rovanpera így 55 ponttal vezeti az egyéni ponttáblát.

Gus Greensmith egy kellemetlen hétvégét követően csak a hetedik helyen ért célba Fordjával. Egy hiba miatt pénteken visszaesett, s ezután már csak arra koncentrált, hogy célba érjen és közben különböző beállításokat tesztelt. Az első tizet három WRC2-es pilóta zárja. A kategóriagyőztes Nyikolaj Griazsin lett a nyolcadik, akit Jan Solans és Jari Huttunen követ. A nagy nevek közül Thierry Neuville még szombaton kiesett, de újraindult és a Power Stage győzelemért járó öt ponttal vigasztalódhatott. A 2021-es ezüstérmes Elfyn Evansnek ezúttal nem állt a zászló. Pénteken és szombaton is kiesett a walesi pilóta.

A Rali Világbajnokság félidejéhez érkezett. Három hét múlva (2022. június 23-26.) Afrikába utazik a mezőny, a legendás Szafari Ralira. 2021-ben tért vissza a Rali Világbajnokság erre távoli földrészre, s idén ismét nagyon várakozással utaznak el a csapatok Kenyába. Természetesen Sebastien Loeb és Sebastien Ogier sem hagyja ki ezt a versenyt.

2022-es Szardínia Rali eredménye
1. Ott Tanak (EST) Hyundai i20 N Rally1 3:10:59,1
2. Craig Breen (IRL) Ford Puma Rally1 3:12:02,3
3. Dani Sordo (ESP) Hyundai i20 N Rally1 3:12:32,1
4. Pierre Loubet (FRA) Ford Puma Rally1 3:13:08,5
5. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Yaris Rally1 3:14:01,9
6. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Yaris Rally1 3:15:01,7
7. Gus Greensmith (GBR) Ford Puma Rally1 3:16:22,7
8. Nyikolaj Griazsin (ANA) Skoda Fabia Evo WRC2 3:18:36,8
9. Jan Solans (ESP) Citroen C3 WRC2 3:19:04,8
10. Jari Huttunen (FIN) Ford Fiesta MK II WRC2 3:19:09,9

A cikk forrása: automotor.hu