Tanak nyert, a Toyota a világbajnok! – Toyota hírek

Tanak nem csak, hogy mindkétszer megnyerte a Chile Ralit, de tette ezt két különböző csapatnál, két különböző autóval. Az első sikerét még a Toyotánál érte itt el, most viszont a félgyári M-Sport Ford Pumájával. Tanak az első gyorsasági szakaszt mindjárt megnyerte, majd átadta a helyét néhány gyorsasági erejéig. Pénteken azonban visszakaparintotta a helyét és onnan már nem lehetett letaszítani.

Komoly balesetek borzolták az idegeket mindjárt a rali elején. Esapekka Lappi már az első gyorsasági során megpördült a Hyundaijal egy gyors balkezes kanyarban, majd a harmadik gyorsasági szakaszon Pierre Loubet is megjárta a Ford volánja mögött.

Hirdetés

Kalle Rovanpera megszenvedte, hogy világbajnokságbeli elsőségénél fogva ő rajtolt először a száraz murván, s söprögetett az utána jövők előtt. Nem is tudott a negyedik helyezésnél jobb helyen végül célba érni, de ez is elég volt ahhoz, hogy Evans harmadik helyéért kapott pontokkal együtt a Toyotát itt világbajnokká koronázzák. Ráadásul a Power Stage-en Neuville volt az egyetlen Hyundai pilóta, aki bónuszpontokat gyűjtött, s Rovanpera és Evans a leggyorsabb időket érte el ott. Ezáltal garantált volt a Toyota bajnoki címvédése.

Evans harmadik helyezésével még életbe tartja egyéni világbajnoki esélyeit. Az október végi Közép-Európa Ralin eldőlhet minden. Amennyiben Rovanpera, aki jelenleg 31 ponttal vezeti az egyéni ponttáblát, jobb helyezést ér el Evansnél, akkor megvédi világbajnoki címét és Európában ünnepelhet.

A Toyotának jól ment a hétvégén. Takamoto Katsuta Rovanperát követve lett az ötödik helyezett, igaz majd öt perces tetemes leszakadással. Ezután már WRC2-es pilóták következnek az első tízben. A hatodik helyezett Oliver Solberg szerezte meg a kategóriagyőzelmet. Az első tizet Gus Greensmith, Sami Pajari, Yohan Rossell és Nyikolaj Griazsin zárja.

Folytatás a hónap végén (2023. október 26-29.) egy új. aszfaltos helyszínen, a Közép-Európa Ralin, amelyet három ország, Németország, Ausztria és a Cseh Köztársaság rendez meg.

2023-as Chile Rali eredménye
1. Ott Tanak (EST) Puma Rally1 HYBRID 3:06:38,1
2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 3:07:20,2
3. Elfyn Evans (GBR) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:07:45,0
4. Kalle Rovanpera (FIN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:08:49,1
5. Takamoto Katsuta (JPN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:11:19,6
6. Oliver Solberg (SWE) Fabia RS WRC2 3:14:56,6
7. Gus Greensmith (GBR) Fabia RS WRC2 3:15:22,4
8. Sami Pajari (FIN) Fabia RS WRC2 3:15:58,7
9. Yohan Rossel (FRA) C3 WRC2 3:16:32,0
10. Nyikolaj Griazsin Fabia RS WRC2 3:16:46,3

A cikk forrása: automotor.hu