Tanak harmadjára nyert Finnországban – Toyota hírek

Kalle Rovanpera bár tarol az idei szezonban, egy-két győzelmet azért sikerül versenytársainak is behúzni, s ez nem volt másként a szokásos augusztus eleji időpontra visszakerült Finn Ralin sem. Ott Tanak elemében volt, már a pénteki naptól kezdve vezette a mezőnyt és bár a Power Stage-győzelem a fiatal toyotás pilótáé lett, de a végső győzelmet mégis az észt Hyundai-pilóta gyűjtötte be. S a szebb napokat is megélt alzenaui csapatra rá is fért már egy újabb siker.

Tanak számára a legnagyobb kihívást Lappi jelentette pénteken, de ahogy az időjárás egyre rosszabbra fordult, úgy lassult le a finn toyotás, s visszaesett Rovanpera mögé. Rovanperát hátráltatta a sepregetés szerepe a rali elején, de aztán összeszedte magát és felverekedte magát a második helyre, s onnan riogatta Tanakot, de az észt nem adta meg magát.

Hirdetés

„A toyotás fiúk reményt adtak a pénteki kezdésnél, és aztán láttuk a fényt az alagút végén, így elkezdtük nagyon nyomni. Ezekben a nehéz időkben csak a feleségemnek szeretnék üzenni, aki olyan nagyon támogatott, nagyon büszke vagyok rá és nagyon szeretem.” – szögezte le a 34 éves versenygyőztes. Az élen álló duó dolgát megkönnyítette a végül harmadik helyezett Lappi. Yarisával ugyanis háromszor is megpördült, mikor túl szélesen ment és autóját megdobta egy keréknyom. S gyors javítások után szélvédő nélkül ért be a bronzérmes helyen.

Elfyn Evans, a tavalyi Finn Rali győztese lett a negyedik helyezett. A walesi ezúttal elégedett lehet ezzel a hellyel is azután, hogy szombaton eltört autójának a lengéscsillapítója és egy hevenyészett javítással kellett végigbotorkálnia az utolsó gyorsasági szakaszon. Thierry Neuville futott célba az ötödik helyen a Hyundaijal s ennél jobb eredményt nem is remélhetett ezen a ralin, ami oly kevéssé fekszik a belgának. S mivel nem kockáztatott annyit, mint Tanak, így több, mint két perccel csapattársa mögött ért célba. A hatodik hely azé a Takamoto Katsutáé lett, aki miután Finnországban él, szebb helyezést képzelt el magának.

Az M-Sportnak ezúttal sem sikerült túl jól a hétvégéje. Gus Greensmith a hetedik lett a Ford Pumával. Craig Breen eredményességében nagyon reménykedett csapata azután, hogy már kétszer is dobogón állhatott korábban Finnországban. S bár a mezőny elején versenyzett egy ideig, szombaton beütött a krach. Letérve a versenyvonalról egy kőnek csapódott, ami kitépte autója jobb hátsó kerekét és a felfüggesztése is megsérült. Ezzel véget ért számára a verseny. Kiesett, csakúgy, mint az Észt Ralin is. Három finn pilóta, Suninen, Lindholm és Huttunen zárja az első tizet. Suninen a Rally2 kategória győztese is egyben.

Folytatás három hét múlva (2022. augusztus 18-21.) az Ypres Ralival. Ez a belgiumi verseny tavaly debütált a Rali Világbajnokságban, s akkor az előzetes várakozásoknak megfelelően Thierry Neuville nyerte meg a hazai raliját.

2022-es Finn Rali eredménye
1. Ott Tanak (EST) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 2:24:04,6
2. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:24:11,4
3. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:25:25,3
4. Elfyn Evans (GBR) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:25:42,2
5. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 2:26:22,6
6. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:27:13,6
7. Gus Greensmith (GBR) Ford Puma Rally1 HYBRID 2:28:01,6
8. Teemu Suninen (FIN) Hyundai i20 N Rally2 2:33:35,9
9. Emil Lindholm (FIN) Skoda Fabia Evo Rally2 2:33:43,6
10. Jari Huttunen (FIN) Ford Puma Rally 1 HYBRID 2:34:36,2

A világbajnokság állása
1. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 198 pont
2. Ott Tanak (EST) Hyundai WRT 104 pont
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 103 pont
4. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 94 pont
5. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Racing WRT NG 81 pont
6. Craig Breen (IRL) M-Sport Ford WRT 64 pont
7. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Racing WRT 42 pont
8. Sebastien Loeb (FRA) M-Sport Ford WRT 35 pont
9. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 34 pont
10. Dani Sordo (ESP) Hyundai WRT 34 pont

Gyártók
1. Toyota Racing WRT 339 pont
2. Hyundai WRT 251 pont
3. M-Sport Ford WRT 174 pont
4. Toyota Racing WRT NG 89 pont

A cikk forrása: automotor.hu