Rovanpera kiesett, Evans behúzta – Toyota hírek

Kalle Rovanpera egy ideig jól ment, vezette hazai versenyét, de a pénteki Myhinpää szakaszon felborult és totálkárosra törte az autóját. Bár a csapat szerelői megpróbálták az éjszaka folyamán megjavítani az autóját, de sikertelenül. „Sajnos a karosszéria annyira megsérült, hogy kénytelenek vagyunk kiállni. Persze nagyon csalódottak vagyunk, de hát ez van. Köszönet a támogatásért, erősebben térünk vissza” – posztolta ki a címvédő világbajnok.

Miután finn csapattársa kiesett, az addig a második helyen menetelő Elfyn Evans megtáltosodott és az összes további gyorsasági szakaszon győzedelmeskedett. 2021 után ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel a walesi pilóta. Az egyéni ponttábla második helyén állva így felélesztette esélyeit az egyéni világbajnoki címre. 55-ről 25 pontra csökkentette a hátrányát Rovanperához képest úgy, hogy még négy rali van hátra a szezonból.

Hirdetés

„Nagyon jól sikerült ez a hétvége. Természetesen sajnáljuk, hogy elvesztettük Kallét a rali rajtjánál, ezután nagyszerű volt vezetni ezt az autót. Nagy élmény ilyen utakon rajthoz állni és elégedettek vagyunk ezzel az eredménnyel. Fantasztikus volt az atmoszféra és jó a támogatást érezni. A világbajnokságot tekintve sem rossz ez az eredmény, csökkentettük hátrányunkat” – szögezte le a Toyota versenygyőztes pilótája.

A változékony időjárási körülmények a szezon leggyorsabb útjaival kombinálva nehéz viszonyokat teremtettek a résztvevők számára. Rovanpera mellett Ott Tanak és Esapekka Lappi is még pénteken távozott a mezőnyből. Előbbi motorproblémák miatt, utóbbi pedig egy fának csapódva mondott korai búcsút a ralinak. Bár Thierry Neuville egyik legjobb formáját hozta a Finn Ralin, mégsem tudta beérni Evanst, így kénytelen volt beérni a második helyezéssel. A bronzérmes hely a Toyotával versenyző Takamoto Katsutáé lett, akinek ez idei eddigi legjobb helyezése.

Teemu Suninen ért célba negyedikként. Ami a nap meglepetése az a Toyota csapatvezetőjének, Jari-Matti Latvalának az ötödik helyezése. Három év kihagyást követően nagyszerű teljesítményt tett le az asztalra, akkor is, ha hazai terepen versenyzett az ex-ralipilóta.

A sok kieső miatt az első öt helyezettet már WRC2-es pilóták követték az összetett első tíz között. Oliver Solberg, az ötödik helyezett svéd tinédzser, nyerte a WRC2 kategóriát. Őt Sami Pajari követte a hatodik helyen, szintén egy Skoda Fabiával. A nyolcadik helyen célba érő Adrien Fourmaux már egy Ford Fiestával gurult célba. Az első tizet Nyikolaj Griazsin és Andreas Mikkelsen zárja szintén egy-egy Fabiával.
Folytatás a jövő hónapban (2023. szeptember 7-10.) a legendás Akropolisz Ralival.

2023-as Finn Rali eredménye
1. Elfyn Evans (GBR) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:33:11,3
2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 2:33:50,4
3. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:34:48,0
4. Teemu Suninen (FIN) Hyundai i20 N Rally2 2:34:52,3
5. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:37:20,7
6. Oliver Solberg (SWE) Fabia RS WRC2 2:42:44,9
7. Sami Pajari (FIN) Fabia RS WRC2 2:43:15,0
8. Adrien Fourmaux (FRA) Ford Fiesta Mk II WRC2 2:43:48,8
9. Nyikolaj Griazsin Fabia RS WRC2 2:44:22,8
10. Andreas Mikkelsen (NOR) Fabia RW WRC2 2:44:46,5

A cikk forrása: automotor.hu