Orochi: a szörnyeteg újra támad

A Tokyo Auto Salont leginkább maguknak rendezik a japánok – nemzetközi kiállításnak ott a Tokyo Motor Show két évente – ennek megfelelően sok belterjes furcsaság is előfordul.

Egy ilyen érdekes autó az eleve elég ritka Mitsuoka Orochi sportkocsi a Liberty Walk szélesítéseivel. Itt válik egyértelművé azok számára is, akik ezen eddig nem gondolkodtak, hogy a szélesítés és ültetés tényleg bármilyen autónak jól tud állni. Még az Orochi teljesen kaotikus formatervéhez is hozzáadja azt a menőség-faktort, amitől elkezd az ember agyában az a kérdés motoszkálni, hogy honnan szerezhetne egyet magának.

A válasz a mi esetünkben elég egyszerű: sehonnan. Az Orochi gyakorlatilag nem létező autó. A Toyota 3,3 literes, 231 lóerős V6-osával hajtott gépből valamivel több mint négyszáz példányt gyártottak, elsősorban hazai piacra, 2006 és 2014 között. Így donorautó sem nagyon akad, és a Liberty Walk tuningért is Japánig kellene utazni: valószínű, hogy egy ilyen gép beszerzésének az árából bármilyen európai sportkocsi kijönne, az is lehet, hogy többször.

Az viszont igaz, hogy az Orochi ma is a legérdekesebb járművek közé tartozik azok közül, amelyeket úgy próbáltak érdekessé tenni, hogy közben a hagyományos esztétikai elveket szándékosan kerülték el a lehető legmesszebbre. Ez az utóbbi évtizedekben amúgy nem is volt ritka jelenség: itt válogattunk is közülük néhány éve, és az Orochi már abból a listából sem hiányzott.

A cikk forrása: totalcar.hu