Óriási áttörést ért el az akkumulátoraival a CATL

Wu Kai, a CATL vezető tudósa egy sanghaji fórumon közölte, hogy a vállalat olyan új elektrolit anyagot fejlesztett ki, amely jelentősen javítja a jelenlegi lítium-ion akkumulátorok töltési hatékonyságát, főleg extrém hidegben.

Wu elmondása szerint az új megoldás 50 százalékos hatékonyságnövekedést ért el -20 fokos hőmérsékleten, normális hőmérsékleti körülmények között pedig 43 százalékot. Azt viszont nem árulta el, hogy a CATL hogyan tudta elérni az általa leírt jobb töltési hatékonyságot.

A téli időjárási körülmények kihívást jelentenek az elektromos autók számára, mivel a hideg lelassítja az elektrolitoldatban zajló reakciókat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az akkumulátor két elektródája között töltés alakuljon ki. Hideg körülmények között az akkumulátornak többletmunkát kell végeznie – melegen kell tartania magát – , ami tovább csökkenti a hatótávolságot.

Továbbá a CATL bejelentette, hogy még idén sorozatgyártásba kerül egy olyan akkumulátor, amely 10 perces töltéssel 400 kilométeres hatótávot biztosít. Viszont a következő céljuk még ennél is merészebb, ugyanis ezt a töltési időt 5-7 percre szeretnék csökkenteni.

A fórum során Wu kifejtette a szkepticizmusát a szilárdtest-akkumulátorokkal kapcsolatban, ugyanis azok még túl drágák ahhoz, hogy tömeggyártásba kerüljenek.

A Toyota a múlt hónapban közölte, hogy sikerült megoldaniuk a szilárdtest-akkumulátorok tartósságával kapcsolatos problémát, vagyis már 2027-ben megnyitnák az utat a gyártás előtt. Azt mondták, hogy várhatóan képesek lesznek felére csökkenteni ezen akkumulátorok költségét és súlyát, és 10 perces vagy annál rövidebb töltési időt is tudnának biztosítani.

(via Reuters)

A cikk forrása: totalcar.hu