Ogier a Spanyol Rali bajnoka, a Toyota a világbajnok – Toyota hírek

„Ez Benji első győzelme, így nagyon örülök miatta.” – szögezte le Ogier, aki az év elejétől hajt Julien Ingrassia helyett új navigátora, Benjamin Veillas mellett. ”Úgy éreztem, hogy Monte-Carlóban is megérdemelte volna, nehéz győzelem volt, hát még neki. Ma fantasztikus, hogy győztünk, fontos hétvége volt ez a csapat számára.” – tette hozzá.

Már csak a szezonzáró Japán Rali van hátra a 2022-es szezonból, így mivel a Toyotának már behozhatatlan, 93 pontos előnye van a második helyezett Hyundaihoz képest, a kölni csapat már biztosan megvédte világbajnoki címét. „Nagyszerű, hogy bebiztosítottuk a világbajnoki címet itt. Az utolsó rali Japánban a Toyota hazai versenye lesz, így lazábban utazhatunk oda. Ha ott nyerünk, még nagyobb ünnepségben lesz majd részünk!” – szögezte le elégedetten a Toyota Gazoo Racing csapatvezetője, Jari-Matti Latvala.

Hirdetés

Bár kettős dobogós helyezést szerzett a Toyota, Thierry Neuville beleköpött a németországi központtal működő csapat levesébe. A Hyundai pilótája ugyanis vasárnap délután csente el a második helyezést az eredetileg ott autózó Kalle Rovanpera elől. Ha az újdonsült világbajnok ér célba másodikként, akkor kettős győzelemmel szerezte volna meg a világbajnoki koronát a Toyota. Rovanpera azonban bal első defektet szenvedett a második szakaszon, s a jósolt nagy csata elmaradásával kénytelen volt beérni a harmadik helyezéssel.

Hyundai-pilóták szerezték meg a negyedik és ötödik helyet. Ott Tanak ért célba negyedikként, de autója beállítását nem igazán találták el a hétvégén. Őt a hazai pályán autózó és így az eredménye miatt csalódott Dani Sordo követi ötödikként. Felemás hétvégéje volt. A spanyol először nem találta meg a hangot az autójával, majd mikor változtattak autója beállításain, hirtelen nagy fordulat állt be a tempója javára, csak sajnos már túl későn. A hatodik helyre Elfyn Evans ért be Yarisával. A walesi pilóta elégedetlen volt autója teljesítményével, majd sajnos ő is ugyanott szerzett defektet, ahol csapattársa, Kalle Rovanpera.

A hetedik és nyolcadik helyet Takamoto Katsuta és Adrien Fourmaux foglalja el. Mindketten annak köszönhették helyezésüket, hogy a Ford Pumával versenyző Craig Breen abroncsai igencsak megsínylették a vasárnap reggeli találkozást egy gödörrel. Breen így kénytelen volt beérni a kilencedik hellyel. Az utolsó pontszerző helyezés a Forddal versenyző Pierre-Louis Loubet-é lett.
Folytatás három hét múlva (2022. november 10-13.) a világbajnokságban debütáló aszfaltos Japán Ralival.

2022-es Spanyol Rali eredménye
1. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:44:43,9
2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 2:45:00,3
3. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:45:18,4
4. Ott Tanak (EST) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 2:45:27,9
5. Dani Sordo (ESP) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 2:46:00,4
6. Elfyn Evans (GBR) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:46:35,0
7. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:47:03,0
8. Adrien Fourmaux (FRA) Ford Puma Rally1 HYBRID 2:47:22,3
9. Craig Breen (IRL) Ford Puma Rally1 HYBRID 2:47:26,9
10. Pierre Loubet (FRA) Ford Puma Rally1 HYBRID 2:48:09,0

A cikk forrása: automotor.hu