Mesterséges intelligencia tökéletesítheti a Toyota munkások mozdulatait

A japán autógyárakban rendszeresen emlegetett Kaizen, azaz folyamatos fejlődés új módszerét próbálják ki a Toyota amerikai gyáraiban. A lényeg, hogy nem emberek próbálják megtalálni a lehetséges legjobb munkavégzési módot, hanem az Invisible AI nevű cég kamerás moduljai igyekeznek kiszűrni azt.

Az Invisible AI kis, 17 főt foglalkoztató texasi vállalkozás, amely azonban olyasmit ígér, amely a Toyotához hasonló óriásvállalatok számára hozhat jelentős hatékonyság-növekedést. A lényeg, hogy a kamerával felszerelt, alig tablet-méretű eszköz megfigyeli és elemzi a dolgozók szemének és testének mozgását, és megkeresni azokat a mozdulatokat, amelyekkel gyorsabban, hatékonyabban lehetséges egy adott gyártási művelet elvégzése.

Első körben a Toyota Princetonban működő üzemében kezdik szélesebb körben alkalmazni az eszközöket, de a terv az, hogy később a cég 14 másik észak-amerikai gyárában is bevetik. Első ütemben 500 készülék elemzi majd a gyártási folyamatot, és tesz javaslatokat annak továbbfejlesztésére. Ezen felül a készülék arra is képes, hogy azonosítsa, és jelezze, ha a munkafolyamatban valahol hibát vét a dolgozó, például ha egy alkatrész nem került tökéletesen a helyére.

A bevezetés előtt mindenki nagyon reményteljesen és pozitívan nyilatkozott a megoldásról, bár más példákból tudjuk, hogy az emberek nem mindig reagálnak jól a gépi megfigyelésre és ellenőrzésre – nem lenne csoda, ha ezzel kapcsolatban később lennének súrlódások is a dolgozók, és a rendszert alkalmazó vezetők között.

A cikk forrása: totalcar.hu