Megvastagodó kormánykereket szabadalmaztatna a Toyota

Az autókba épített biztonsági figyelmeztetések pontosan olyan hasznosak, amennyire fel tudják kelteni a vezető figyelmét. A Toyota erre talált ki egy újabb megoldást, amely talán kevésbé idegesítő, vagy veszélyes az eddigieknél.

Az ötlet lényege az, hogy a kormánykerék felülete alá olyan eszközöket építenek, amelyek kis dudorokat hoznak létre rajta, ha jelezni akarnak valamit a vezetőnek. Ez olyan jelzés, amelyet nehéz figyelmen kívül hagyni, de nem vonja el a figyelmet az útról, mint egy felirat vagy villogó lámpa, amire a vezető hajlamos ránézni. Emellett nem is befolyásolja a vezetést, mint a kormányt finoman rángató, vagy a rásegítést egy irányba könnyítő megoldások, amilyeneket több gyártó alkalmaz a sávelhagyást megelőző rendszerekhez.

Maga a megvalósítás a szabadalmi leírás szerint többféle módon is lehetséges lenne: kis mechanikus, vagy pneumatikus eszközökkel növelnék a kormány vastagságát egyes helyeken. Azzal pedig, hogy melyik kéz alatt jelennek meg a dudorok, azt is jelezhetné az autó, hogy a kalkulációja szerint a sofőrnek merre kellene kormányoznia.

Hogy végül bevetik-e az új megoldást, azt egyelőre nem lehet tudni: az Egyesült Államokban épp csak nyilvánosságra hozták a szabadalmi kérelmet, és innen akár még évekbe is telhet, mire az ötletből gyártásra alkalmaz termék lehet.

A cikk forrása: totalcar.hu