Megdöbbentő, összesen mennyi autó rója a világ útjait

Hatalmasat ugrott az autók száma a világ útjain az utóbbi két évtizedben. Bár ez idő alatt két gazdasági válságot és egy világjárványt is átvészeltünk, a számok csak egyre meredekebben emelkednek.

Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a különböző márkák jelentősen több autót gyártanak most, mint tették azt évtizedekkel ezelőtt, másrészt az idők során a megbízhatóság is sokat javult, ami kitolta az autók élettartamát. Szinte lehetetlen pontosan kiszámolni, mekkora is jelenleg a Föld autóflottája, de becsléseket azért tehetünk. Az autóipari kutatásokkal foglalkozó Hedges & Company ezt meg is tette: adataik szerint nem kevesebb mint 1,47 milliárd jármű van forgalomban a bolygón.

Bár ez a puszta szám is hatalmas, az autók globális eloszlása még érdekesebb. A listát Ázsia vezeti 543 millió autóval, melyekből 415 milliót Kínában regisztráltak. A második helyen Európa végzett 413 millióval, míg a harmadik helyezett Észak-Amerika 358 millió járművéből közel 80 százalék, 279 millió az USA-ban fut. A további sorrend Dél-Amerika (84 millió), Közel-Kelet (50 millió) és Afrika (26 millió), míg a lista végén Antarktisz kullog, mindössze 50 járművel.

További érdekes eredményeket kaphatunk, ha az autók számát lakosságarányosan vizsgáljuk. Ez a lista az alábbiak szerint alakul:

  •  Észak-Amerika – 710 autó / ezer ember
  •  Európa – 520 autó / ezer ember
  •  Dél-Amerika – 210 autó / ezer ember
  •  Közel-Kelet – 190 autó / ezer ember
  •  Ázsia – 140 autó / ezer ember
  •  Afrika – 58 autó / ezer ember
  •  Antarktisz – 50 autó / ezer ember

Amíg tehát a legtöbb autót magasan Ázsiában regisztrálták, az ottani lakosság jóval kisebb részének van csak autója, mint a Észak-Amerikában.

A cikk forrása: totalcar.hu