Magyarország kontra Elon Musk, BMW-örökösök – itt tartanak a milliárdosok

Többek között az olajipar és a tőzsde tűnik olyan gazdasági ágazatnak, amelyben nagy vagyont lehet szerezni, ám az autóipar is sokaknak jól fizet. Rendhagyó gazdaglista. 

GettyImages-200381413-001

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója régóta a milliárdosok rangsorainak élbolyaiban szerepel, ám számos „kollégájának” van dollármilliárdokban mérhető a vagyona – idézi az Automotive News Europe a Forbes magazin legújabb gazdaglistáját.

A listán Musk 180 milliárd dollárra becsüli a Tesla-vezér vagyonát, amivel a luxuscikkgyártás királya, a francia Bernard Arnault mögött a második helyen áll a rangsorban. Musk azért vesztette el az első helyet, mert 44 milliárd dollár költött a Twitter megvásárlására. Vagyonának értéke így is 2021-es komplett magyar GDP-vel vetekszik.

Musknál azonban érdekesebb, hogy a Forbes listáján szereplő több mint 2500 dúsgazdag ember közül 73 az autóiparnak köszönheti az eredményét. A „BMW-örökösök” például előrébb léptek korábbi helyezésükhöz képest. Susanne Klatten jelenleg az 51.,Sterfan Quandt pedig az 59. – együttes becsült vagyonuk 52 milliárd dollár, amit még mindig nem feltétlenül érdemes átszámítani forintra. (Dollárban az éves magyar GDP negyede, közel 18 000 milliárd, azaz 18 billió forint.)

A kínai autógyártás elképesztő fejlődését bizonyítja, hogy az ázsiai ország autóipara tizennyolc milliárdost küldött a listára, miközben az Egyesült Államoké csak tizenhármat. Kína leggazdagabb autóipari milliárdosa Li Shufu, a Volvót is tulajdonló Geely Automobile elnöke, akinek nettó vagyonát 19 milliárd dollárra becsülik a Forbes szakírói. Ezzel a 84. helyen áll a rangsorban. A Musk után következő autós kötődésű amerikai Shahid Khan, a Flex-N-Gater beszállító vállalat tulajdonosa a 144. helyre került 12,1 milliárd dollár becsült vagyonnal. Az Egyesült Államokban, Ázsiában és Svájcban autókereskedésből is meg lehet gazdagodni: hat amerikai, négy ázsiai, egy svájci üzletember van a listán, akik autóeladásokból szedték össze az óriási vagyonukat. Az amerikaiak egyike Dan Fiedkin, a Gulf States Toyota tulajdonosa, aki 5,5 milliárd dolláros becsült vagyonával a 466. a Forbes-listán. Ez a magánvállalkozás az Egyesült Államok több déli államban kereskedik Toyotákkal.

Gail Miller pedig két éve adta el szalonjait, aminek eredményeként 4 milliárd dolláros becsült vagyonnal a 699. helyre került. A Forbes rangsorának további érdekessége, hogy összesen hét olyan nő került fel rá, akik az autóiparnak köszönhetik mesés vagyonukat.

A cikk forrása: totalcar.hu