Loeb a hibrid-korszak első győztese – Toyota hírek

Sebastien Ogiernek nem sikerült kilencedszerre is nyernie a Monte-Carlo Ralin, mivel a Dakar Raliról épphogy megérkező és a Rali Világbajnokságba visszatérő Sebastien Loeb elorozta előle a győzelmet. Ezzel beérte honfitársát és már neki is nyolc Monte-Carlo Rali-győzelme van. Az M-Sport Fordjával rajthoz álló kilencszeres ralivilágbajnok így a legidősebb győztese lett a Rali Világbajnokságnak. Az idén csak bizonyos versenyeken rajtoló Ogier így kénytelen volt beérni a második hellyel rangidős honfitársa mögött. A bronzérmes helyezés Loeb csapattársáé, Craig Breené lett.

„Nagyon boldognak érzem magam, természetesen. Nem vártam ennyit ettől a versenytől. Nagyszerű harcot vívtunk, Ogier nagyon gyors volt. Tegnap és ma reggel is egy kissé szenvedtem, de a végén….” – szögezte le a versenygyőztes veterán a rali végén.

Hirdetés

Az első és második helyezett is új navigátorral álltak rajthoz, mivel Loeb navigátorát, Daniel Elenát elküldték többszöri hibázását követően, s így egy hölgy – Isabelle Galmiche – mellett vágott neki a háromnapos megpróbáltatásnak. Ogier navigátora, Julien Ingrassia pedig a visszavonulás mellett döntött tavaly év végén. A két ralis klasszis hatalmas csatát vívott a hibrid-éra első raliján, a havas Monte-Carlo Ralin.

Ogier már a kezében érezhette kilencedik Monte-Carlo Rali trófeáját, hiszen szombat délutántól kezdve vezetett egészen az utolsó előtti gyorsasági szakaszig. Akkor összeszedett egy bal első defektet és 9,5 másodperces hátrányba került. Ezután már senki nem állíthatta meg Sebastien Loeb-öt. Ogiernek sehogy sem akart összejönni ez a győzelem. Bár gyorsabb volt Loebnél a Power Stage-en, de mivel kiugrott a rajtnál, 10 másodperces büntetést kapott.

Nagy meglepetésnek számít, hogy a harmadik helyen nem egy Toyota és nem is egy Hyundai-pilóta ért célba, hanem az M-Sport ír pilótája, Craig Breen. Jól sikerült a bemutatkozása új csapatánál. Mivel sem Ogier, sem Loeb nem fog a teljes szezonban versenyezni, akár Breen is vezethetné a ponttáblát, de Kalle Rovanpera beleköpött a levesébe. A tinédzser pilóta a negyedik helyen ért célba, de mivel öt bónuszpontot szerzett a Power Stage-en, így valójában ő áll a ponttábla élén.

Nagy volt a rali előtt a várakozás, hogy a Toyota, a Hyundai és az M-Sport vadonatúj hibrid autóiból ki kerül ki először győztesen. Azt senki nem gondolta volna, hogy a legjobb Hyundai-pilóta, Thierry Neuville, csak a hatodik helyen ér célba Gus Greensmith Fordja mögött. Valójában a belga volt az egyetlen Hyundai-pilóta, akinek sikerült az első tíz között célba érnie, vagy egyáltalán célba érnie. Ott Tanakon és Oliver Solbergen is kifogott a Monte.

Andreas Mikkelsen lett a WRC2 kategória győztese és az összetett hetedik helyezett. A norvég pilótát Takamoto Katsuta követte egy önmaga számára kiábrándító teljesítménnyel. Az első tizet Erik Cais és Nyikolaj Griazsin zárja.

A következő világbajnoki raliversenyre egy hónapot kell várnunk, 2022. február 24-27. között kerül megrendezésre a Svéd Rali. Tavaly a koronavírus járvány és annak következményei miatt elmaradt ez a verseny, de idén ismét ellátogat a ralimezőny ebbe a skandináv országba. Legalábbis most még úgy néz ki, hogy a kevés hó miatt északabbra költöztetett Svéd Ralit megrendezik, bár az Umea környéki gyorsasági szakaszokat még nem hagyták jóvá. Ha a Svéd Rali kiesik, sajtóértesülések szerint a tavalyihoz hasonlóan ismét az Északi-sarki Finn Ralit rendezik meg helyette.

2022-es Monte-Carlo Rali eredménye
1. Sebastien Loeb (FRA) Ford Puma Rally1 3:00:32,8
2. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Yaris Rally1 3:00:43,3
3. Craig Breen (IRL) Ford Puma Rally1 3:02:12,6
4. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Yaris Rally1 3:02:49,0
5. Gus Greensmith (GBR) Ford Puma Rally1 3:04:06,2
6. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 N Rally1 3:08:05,4
7. Andreas Mikkelsen (NOR) Skoda Fabia Evo WRC2 3:12:06,6
8. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Yaris Rally1 3:12:57,5
9. Erik Cais (CZE) Fiesta MkII WRC2 3:12:52,0
10. Nyikolaj Griazsin Skoda Fabia Evo WRC2 3:14:14,1

A világbajnokság állása
1. Sebastien Loeb (FRA) M-Sport Ford WRT 27 pont
2. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 19 pont
3. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 17 pont
4. Craig Breen (IRL) M-Sport Ford WRT 15 pont
5. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 11 pont
6. Gus Greensmith (GBR) M-Sport Ford WRT 10 pont
7. Andreas Mikkelsen (NOR) Toksport WRT 6 pont
8. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Racing WRT NG 4 pont
9. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 4 pont
10. Erik Cais (CZE) Yacco ACCR Team 2 pont

Gyártók
1. M-Sport Ford WRT 42 pont
1. Toyota Racing WRT 39 pont
2. Hyundai WRT 13 pont
4. Toyota Racing WRT NG 8 pont

A cikk forrása: automotor.hu