Közös nevező – Toyota Yaris Cross 1,5 teszt – Toyota hírek

Ötletes az elrendezés, sok a tárolóhely, az anyagminőség viszont csak közepes. A 7 colos képernyővel kiegészített analóg műszeregység kialakítása eltér a Yarisétól. Fotó: Stefler Balázs

Miközben a gyártók egymásra licitálva próbálják megvalósítani a jövő autóját, a vásárlók egy jelentős része nem guruló űrhajóra, hanem a lehető legegyszerűbb, legpraktikusabb járműre vágyik. Nekik kedvez a Toyota modern, mégis meglepően analóg konstrukciója, a manapság divatos kategóriában induló Yaris Cross.

Különleges az üléskárpit, a viszonylag rövid tengelytáv behatárolja a hátsó helykínálatot

A névadás ugyan egyértelművé teszi, hogy a Yarist használták kiindulási alapnak a B szegmensű szabadidő-autóhoz, a megegyező tengelytáv ellenére jelentős a méretbeli különbség. 24 centivel hosszabb és 9,5 centivel magasabb, ami a nagyobb szabad magassággal együtt nemcsak látványos, hanem hasznos pluszt is jelent. Utastere érezhetően tágasabb, csomagtartója 286 helyett 397 literes, az alapesetben 60:40 arányban osztott háttámlák ledöntése után 768 helyett 1097 liternyi hely áll rendelkezésre. A Yaris Cross méltó kihívója a korábban ébredő riválisoknak, sőt, a jóval drágább C-HR-nek is! Ami a stílusát illeti, nem is az extravagáns, hanem a praktikus irányvonalat követi, ez persze nem jelenti azt, hogy jellegtelen a formaterve. Dobozszerű kialakítása ellenére játékos, bájos a külseje, a japánok úgy játszottak a részletekkel, hogy egyszerre lehessen robusztusnak és könnyednek látni. Bár a színválasztékot továbbra is uralják a szürke különböző árnyalatai, a konfigurátorban megtaláljuk az aranymetált, az érzéki vöröset és a kobaltkéket is. Sajnos a képeken látható világosabb kéket már hiába keressük, pedig ez a szín jól áll a Yaris Crossnak.

A formatervezés során izgalmas törésekkel és hajlításokkal tették egyedivé a külsőt. A Cross utónév csak a díszbetéten szerepel

A műszerfal szintén a Yarisból származik, de a fantáziadús formák ellenére kissé lehangoló ez a közepes minőségű anyagokból álló, szürkeárnyalatos belső. Látszik, hogy a kárpitokkal és az egyedi elrendezéssel próbálták feldobni a hangulatot, de az is világos, hogy a költségeket kordában kellett tartaniuk, és itt húzták meg a határt. A 7 colos kijelzővel kiegészített, analóg műszerek klasszikus látványt nyújtanak, jó elfordítani a kulcsot a gyújtáskapcsolóban, sőt, a műszerfalon kialakított tárolóhelyek is kárpótolnak az üresen hagyott felületekért. A filcszerű tetőkárpit, a halvány fényű olvasólámpák és a világítás nélküli napellenzők miatt viszont már hiányérzetünk támad. Cserében előnyt jelentenek a nagyméretű ablakok, a Yarisénál magasabb üléshelyzet, a jó kilátás és a jól formázott tükrök. A kissé rövid ülőlapú első üléseket alacsony utasokra méretezték, a rövid tengelytáv pedig korlátozza a hátsó lábteret. Mivel a második sort viszonylag magasan építették be, a lábaknak mégis pihentető az utazás. A 3., Comfort Tech felszereltségi szint nem minden kényelmi és technológiai extrát tartalmaz, de a 9 colos képernyőn keresztül működtethető, új fedélzeti rendszer már ott van a listán. A színesebb, jobb áttekintést és új funkciókat adó menüvel könnyebb dolga van a vezetőnek vagy az utasának, különösen az után, hogy megismerte a kezelését és a felépítését.

A csomagtartó befogadóképessége nagyobb, mint az ötajtós Corolláé, a holmikat át kell emelni a rakodóperemen

Ilyesmire nincs szükség az 1,5 literes, háromhengeres, 125 lóerős szívó benzinmotorból és 6 fokozatú kézi váltóból álló hajtáslánc esetében. A 450 000 Ft-os felárért CVT-váltóval is kombinálható blokk ízig-vérig alapmotor, városban és országúton megfelelő teljesítményt nyújt, már 2000-es fordulat felett kezdi csillogtatni a tudását, pedig 153 Nm csúcsnyomatékát csak 4800 és 5000 között adja le. Sztrádatempónál sajnos elfogy az ereje, ilyenkor a visszakapcsolás sem sokat segít, és a hangja is felerősödik. Fogyasztása a tesztprogram során 7,5 liter volt 100 kilométeren, ami nemcsak a hideg külső hőmérsékletnek, hanem a sok városi szakasznak, illetve az alacsony futásteljesítménynek is betudható, a WLTP-ciklus szerint 5,6 és 6,3 liter közötti átlagra képes az 1,2 tonnás Yaris Cross.

A háromhengeres szívómotor többpontos közvetlen befecskendezésű és változó szelepvezérlésű

Aki nem szeretné megfizetni a tesztelt 1,5 literes, háromhengeres benzinmotorral kombinált, 116 lóerős hibrid 1 200 000 Ft-os felárát, kevésbé nyomatékos, de életvidám kis szabadidő-autót vihet haza, ugyanis a Yarishoz hasonlóan a nagytestvér is egy pozitív kisugárzású autó. Kormányzása kisautósan szintetikus, mégis jól irányítható, a rázós, feszes hangolású futómű – a csatolt lengőkaros hátsó felfüggesztés határait figyelembe véve – támogatja a tempós kanyarvételt. Mivel nagy tervei vannak a Toyotának a Yaris Cross-szal, úgy árazták be, hogy versenyképes legyen, tehát minden esélye megvan arra, hogy felkeltse a hétköznapi közlekedési eszközre vágyók figyelmét.

Hirdetés

A 9 külső szín fekete, fehér vagy aranymetál tetővel is kombinálható

TETSZETT
• stílus, dizájn
• vezethetőség
• ár/érték arány
NEM TETSZETT
• anyagminőség
• feszes futómű

ÖSSZEGZÉS
Bár rétegmodellnek tűnik, széles vevőkör számára lehet vonzó a Yaris Cross, hiszen a C-HR praktikusabb és olcsóbb alternatívájaként az elektromos rásegítés nélküli, szívó benzinmotoros, kézi váltós alapváltozattal az egyszerű és célszerű autóra vágyóknak is kínál lehetőséget.

Toyota Yaris Cross 1.5
Összlökettérfogat: 1490 cm3
Hengerek/szelepek: S3/12
Max. teljesítmény: 92 kW (125 LE) 6600/perc
Max. forgatónyomaték: 153 Nm 4800-5000/perc
Hossz./szél./mag.: 4180/1765/1595 mm
Tengelytáv: 2560 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1517/1504 mm
Fordulókör: 10,4 m
Saját tömeg: 1225 kg
Csomagtér: 397-1097 l
Üzemanyagtank: 42 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 10,9 s
Max. sebesség: 180 km/h
Átlagfogyasztás (WLTP): 5,6-6,3 l/100 km
Tesztfogyasztás: 7,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 128-142 g/km
A modell alapára: 6 130 000 Ft

A cikk forrása: automotor.hu