Kína nem gyárthat klasszikus Minit, egyelőre nyert a BMW

Elektromos retro cunamit szeretne készíteni az 1969 és 2001 között gyártott, tehát már belső zsanérokkal szerelt Minik korábbi elemekkel is meghintett verziójából a Beijing Estek Technology nevű cég. Csakhogy a BMW a dizájn tulajdonosaként keresetet nyújtott be, és egyelőre a kínai hatóságok is úgy látják, hogy az ötleten még dolgoznia kell a hazai vállalatnak.

EV-Classic-Mini-1024x555

Talán a BMW is meglepődött, hogy a kínai bíróság kvázi elismert egy nyugati szabadalmat, amit jelen esetben a Rover jogutódjaként megörökölt Mini formaterve. Különböző generációs, tehát korai és egyéb Mini bódékat legálisan ma a British Motor Heritage gyárthat, és ezzel nincs is gondja a bajoroknak.

A BMW viszont nyilván arra is emlékszik még, mikor az egyértelműen az első generációs, tehát a Frank Stephenson tervei alapján készült X5-ös farát, az X3-as oldalát, valamint a Toyota Prado orrát lemásoló Shuanghuan Auto CEO nevű terméke Kína szerint teljesen rendben volt. Akkoriban a BMW CEO-ja biztos nem örült a döntésnek.

A Beijing Estek Technology nem egyszerűen lemásolná az 1969 után gyártott Minit, hanem meghintené a korábbi verzió hűtőrácsával, apró hátsó lámpáival, valamint a rendszámvilágítási megoldásával is.

A néhai Sir Alec Issigonis, a Mini atyja erre biztos nem számított, bár 1988-as halálakor még Kína is egész máshol tartott.

Az elsőkerék-hajtású elektromos Minit a külső benzinsapkán át tölteni kívánó Beijing Estek Technology persze nem kell, hogy feladja, hiszen szűk három hónapja van még, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

Korábbi tapasztalatok alapján könnyen elképzelhető, hogy kissé módosított lámpákkal vagy karosszériaelemekkel már simán átmegy a formaterv, hiszen Kína legendásan flexibilis a szerzői jogok tekintetében is. Itt valószínűleg csak úgy látta a bíróság, hogy a Beijing Estek Technology kissé lusta volt.

A meglehetősen drága, valamint a számok alapján egész nagy Honda e egyébként pont az az érzést kívánta megragadni, amit a modern elektromos Mini már nehezen tud. Aztán a végén majd nyer az elektromos Fiat 500e, hiszen a retro nagyot megy mostanság, az árverseny pedig kemény.

A cikk forrása: totalcar.hu