Kell a nagy felni?

Tisztelt Gumidoktor!

Vettem egy jól felszerelt Toyota Aurist 17-es felnikkel. Gumit kellene vennem, de a nagy méret miatt lényegesen drágább.

Szeretném megkérdezni, hogy van-e bármi előnye a nagyobb keréknek, azon kívül, hogy jobban néz ki (pl. kedvezőbb fogyasztás, jobb úttartás stb.), illetve ha szeretném lecserélni egy 15-ösre, akkor mi a pontos alufelniméret, ami kompatibilis az autóra?

Köszönöm, Gábor

Kedves Gábor,

A nagy átmérőjű alufelninek a normál autózásban az esztétikán kívül nincs valóságos előnye. Megértem tehát, ha valaki praktikus okokból le akarja cserélni kisebbre, problémamentesebbre a kerekét. 🙂 Nyilván az autó viselkedését is megváltoztatja egy ilyen beavatkozás, de egy nyugodt, nem sportos habitusú sofőr még örül is a kevésbé feszes futásnak és komfortosabb gördülésnek.

A legújabb Auris előtti generációkra 5×114,3×60 6,0Jx15″ ET39 a gyári 15″-os méret, amire 195/65 R15 méretű abroncs való. De köztes megoldásként szóba jöhet a 16″ is, itt a vonatkozó méretek ezek: 6,5Jx16″ ET45 205/55 R16-os gumikkal. Az osztókör és a középfurat mérete értelemszerűen ugyanaz, mint a 15″-nál.

Üdv, Gumidoki

A cikk forrása: totalcar.hu