Kátyúba mentem, most vibrál az autó

Kedves Gumidoktor,

Egy elég elkeserítő probléma miatt írok. Az autóm egy kétéves Toyota Corolla, de esetemben a típus nem is annyira érdekes. Nemrég egy kátyúba hajtottam, ami az autó jobb oldali futóművét érintette. Mindkét felni deformálódott, a hátsó gumi ki is szakadt.

Első körben mindkét felnit és mindkét gumit újra cseréltettem, nem akartam javítással kockáztatni. De a problémám itt kezdődik: az autó kasznija és a kormánykerék is vibrál. 3x lett a kerékszett egyensúlyozva, nem hozott eredményt. A futómű márkaszervizben lett ellenőrizve.

Próbáltam, hogy megcserélem az első és hátsó kerekeket, nem változik semmi, nyilván nem az amúgy új kerekekkel lesz gond.

Azt kérem, hogy adj lehetőleg tippet, mivel lehet gond. Illetve én már áttúrtam a netet, de nem találtam olyat, ahol specifikusan ilyen problémával foglalkoznának. Lehet egy féltengelyt, egy kerékagyat ellenőriztetni ebből a szempontból? A próbaszerű cserélgetést nem erőltetném. Ahova eddig vittem az autót, mindenhol centríroztak, és mindenhol találtak hibát az előző munkában. Azt hiszem, másfele kell keresgélnem, de úgy látom, nehéz helyzetben van az, akit a legkisebb vibráció is zavar az autóján. Köszönöm, ha tudsz tippet adni, mit vizsgáltassak, és hogy hol.

Köszönöm, Gábor

Kedves Gábor,

Leírása alapján szinte bizonyos, hogy nem az új kerekek okozzák a jelenséget. Kérdés, hogy milyen sebességnél jelentkezik a vibrálás, ha növeli a tempót, kisimul vagy erősödik? Jellemzően a gyorsítás, lassítás, kormányzás befolyásolja-e a rázkódást, terheletlenül gurulva mi a helyzet? Sok a kérdés…

A futóművet ellenőriztetném én első körben egy kifejezetten erre szakosodott szervizben, ha ott minden rendben találtatik, akkor mennék tovább a hajtásláncra. Nem egyszerű feladat, de a végére lehet járni.

Üdv, Gumidoki

A címlapkép illusztráció, forrása: Boston Globe/Getty Images

A cikk forrása: totalcar.hu