Időzített bomba – km-óra csalások – Lexus hírek

A használt autókat kínáló apróhirdetések különböző beugratós szövegei mára legendává váltak, olykor jókat mosolygunk a vicckategóriás ajánlásokon – talán a nyugdíjas orvos házaspár autója viszi a pálmát. A jelenség viszont továbbra is létezik, mármint, hogy a dörzsölt eladó a birtokvágytól fűtött vevő jóhiszeműségét kihasználva igyekszik túladni a kétes előéletű portékán, vagyis a probléma örök életű. A carVertical nemrégiben készült tanulmánya szerint a német prémiumautók vásárlóit fenyegeti a legnagyobb kockázat, hogy visszatekert kilométerórás autót vásárolnak. A leggyakrabban visszatekert órájú autók listájának meghatározásához az informatikai adatszolgáltató több mint 700 000 használt gépkocsi előélet-történeti jelentését elemezte 2020 novembere óta. 18 különböző piacot világítottak át, köztük Lengyelországot, Romániát, Magyarországot, Franciaországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Csehországot, Litvániát, Lettországot, Észtországot, Ukrajnát, Bulgáriát, Szerbiát, Németországot, Horvátországot, Oroszországot, az Egyesült Államokat és Olaszországot. Az elmúlt 12 hónap során ellenőrzött személygépkocsik 16,1%-ánál fordult elő futásteljesítmény-manipuláció, vagyis az egyik leginkább bevált csalás amolyan időzített bombaként fenyegeti a piacot.

A leggyakrabban visszatekert órájú autómodellek összehasonlítása gyártási év szerint

Ahogy a futásteljesítményre vonatkozó adatok is mutatják, a BMW M5-ös a leggyakrabban visszatekert órájú autó, az ellenőrzött modellek több, mint egyharmada hamis futásteljesítményű. Ez az egyetlen statisztika azonban alábecsüli a BMW-k kilométeróra-visszatekerési problémájának mértékét – amint arra Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője nemrégiben rámutatott, a top 10-es lista felét a bajor gyártó modelljei teszik ki. Ez egybevág a használt BMW-k iránti kereslettel a különböző piacokon. A lista második és harmadik helyét a 7-es BMW, illetve – nem kis meglepetésre – a Subaru Outback foglalja el 33,4, illetve 31,8%-kal. Az Audi A8-as volt az ötödik, míg sportosabb testvére, az A7-es a tizedik helyet szerezte meg, ezek több, mint egynegyedénél (25,8%) hamisították a futásteljesítményt. Ahogy a kutatás is mutatja, használt autó vásárlásakor, különösen a régebbi járműveknél elengedhetetlen a futásteljesítmény ellenőrzése. A legnépszerűbb visszatekert órájú modelleket 2006 és 2016 között gyártották, a lista pedig nagyrészt prémiumjárművekből áll. A buherált km-számlálójú típusok többsége dízelüzemű, tehát ezeknél nagyobb a csalás valószínűsége.

KARCMENTES?
A km-számláló visszaállítása mellett a karambolos előélettől is rettegnek a használt autót vásárlók. Egy közel 1 millió autót érintő vizsgálat során kiderült, hogy a piacon a Lexus típusai (48,1%) a leggyakrabban sérültek, megelőzve a Subarut (47,5%), a Jaguart (44,1%), a BMW-t (42,2%) és a Daciát (40,8%), míg a lista másik végén a Fiat (28,3%), a Citroën (30,2%), a Peugeot (31,1%), az Opel (31,8%) és a Nissan (32,1%) található.

Hirdetés

A cikk forrása: automotor.hu