Hibridet vennék, de nem Priust

Marci vagyok, autókereskedő. Évente sok száz darabot adok el és személyes benyomások, tapasztalatok alapján alkotok véleményt. Amit mondok nem szentírás, mert egy autó minősége elsősorban a gazdáján múlik, és mindig vannak kivételek.

Kedves Marci!
A tanácsodat szeretném kérni, mert már azt se tudom, merre van az előre. Kezdem ott, hogy háborús világvége válság rémképem van, újra dráguló benzin és diesel üzemanyagárakat látok magam előtt, karöltve persze egy dráguló áram- és gázárral egyetemben. Emiatt plug-in hybridet szeretnék, jó fogyasztással, lehetőleg kombit, megbízhatót, 6 – 6,5 millió körül, és itt el is akadt a történet.
Céges benzines kombi Ford Focus helyett kell egy saját használatra szánt autó, család két gyerekkel, budapesti közlekedéssel + nyáron beférjen egy rakat cucc, időnként egy-egy kisbicikli, bőrönd, stb. Otthoni töltéshez minden adott lenne.
Ahogy szűrögettem, úgy arra jutottam, hogy ami megfelelő lenne minden szempontból, az a Volkswagen Passat 1.4 TSI GTE, de Népítéleten nem sok jót olvastam róla, a legkülönfélébb hibákkal felsorolva. Felmerült a Volvo V60 kombi is, de a Vszervízen amiket láttam különféle méregdrága típushibákat az eltántorított ettől. Lenne még Kia Optima, de hát az ugye már 8+ millió. Így a maradékból szűrve ott a Toyota Prius plug-in, Hyundai Ioniq (az már inkább 7-7,5 millió), Audi A3 e-tron és a Volkswagen Golf VII GTE, elengedvén a kombi vonalat. Minden logika a Prius felé visz a viszonylag elfogadható méretű csomagtartó és a híres megbízhatósága miatt, csak hát a beltér stílusa fényévekre van tőlem.
Hallgatnék a jótanácsodra: lenne megbízható, kisköltségű plug-in, nagy(obb) csomagterű autó a Priuson kívül is?
Előre is köszönöm! Tamás

Kedves Tamás,

Néhány éve hasonló cipőben jártam, ezért megértem a tanácstalanságod. Akkoriban én is néztem a plugin Priust, de ex-Lexus tulajként ezt visszalépésnek éreztem volna, ráadásul a hatótávja is nevetségesen kevés (15 km). A Volvótól a fenntartása riasztott el, mert féltem, hogy hiába spórolok az üzemanyagon, ha utána klímakompresszort kell cserélni nyolcszázért, vagy bármi mást. A Passat plugin pedig nem győzött meg – bár ettől még lehet jó autó – , és az én helyzetem talán annyiban mégis más, hogy nem volt szükségem kombira.

Volvo V60 D5 PHEV a MűhelyPRN-ben:

Végül az Opel Ampera mellett döntöttem, és annyira bevált, hogy az élet megviccelt, és kettőt is birtokolhattam. Azt mindenképp szeretném leszögezni, hogy nem azért ajánlom az Amperát, mert nekem ilyenem volt, hanem azért esett a választásom a Chevrolet Voltként is ismert típusra, mert ezzel jött ki legjobban a matek. Az Ampera – bár 4 személyes – méretét tekintve mindenre elég volt, de ennél is fontosabb, hogy értelmezhető elektromos hatótávra képes, ami nyáron 70, télen pedig 55 kilométert jelent. Az Ampera valójában egy növelt hatótávú elektromos autó – 5N kategória – , és mint olyan, már alapból elektromosan közlekedik, amíg le nem merül. Ekkor beindul a benzinmotor és aggregátorként termeli az áramot. Körülbelül 6 litert fogyaszt 100 kilométerenként, a teljes hatótáv 500 km körül alakul, végsebessége cirka 170 km/h.

Hibátlan használt autó nem nagyon van – új sem – , és az Amperának is vannak típushibái. Jó hír azonban, hogy ezekre előre fel lehet készülni, és egyik sem csapja agyon a család éves költségvetését. Ilyen a kormányzár problémája (50k HUF), a magas feszültségű rendszer hibája (szoftverfrissítés 40k HUF), vagy a váltócsapágy műanyag kosarának széthullása, ami egy-két éve még kétszázezer forint körül mozgott. Én ezekből az első kettővel mindkét Amperám esetében találkoztam, a váltóprobléma viszont elkerült, ez amúgy ritka. A közösség remek, érdemes csatlakozni a Facebook csoporthoz.

Végül a Tesla rendelésekor eladtam – az Ampera kapudrog az EV-k világába -, mert azt ígérték, hogy két hónap alatt átvehetem az újat, de amikor fél éve hitegettek, végül puffernek vettem egy másik Opelt, amit utána egy közeli barátom vásárolt meg. Ez is E-pioneer felszereltségű volt – a legtöbb az -, tehát fűthető bőr üléses, tolatókamerás, BOSE hifis verzió.

Szóval a helyedben én Amperát vennék, mert napi használatra elég lesz a hatótáv, utazni remek, kényelmes is, és a fenntartása sem horror. Ha nyáron mégis kicsi a csomi, akkor vegyetek egy tetőboxot, és úgy már tuti elfértek. A hatmilliós keretből pedig a legjobbak közül válogathatsz, a 2013 után gyártottak pedig többnyire modellfrissített példányok lesznek egy kicsit nagyobb akkuval és nagyobb hatótávval.

Hajrá!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

A cikk forrása: totalcar.hu