Hajót húznék, mit vegyek?

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Kedves szakértő!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy szeretnék vásárolni egy autót, amivel hajószállítót vontatnék. Olykor 1000 kilométeres távolságon is. A vontatmány 1500 kg körül lenne. Azt szeretném kérdezni, hogy tudnál-e esetleg olyan autótípust ajánlani, amivel megbízhatóan és problémamentesen tudnék dolgozni, illetve az autó megfelelő műszaki állapotban tartása sem kerülne éves szinten milliókba. A vásárlásra szánt keret sajnos elég szűkös, 2-3 millió forint lenne. Válaszodat nagyon megköszönném, és mérhetetlenül sokat segítenél abban, hogy merre induljak el.

Tisztelettel: Ádám

Kedves Ádám!

A vontatáshoz kell a saját tömeg is, kis autó nem húzhat nagy futót, mert a vontatható tömeg az autó össztömegéhez viszonyul. A vontatható súly adatokat megtalálja az autó adattábláján, ami vagy egy matrica vagy egy dombornyomott lemez. Fejből ezeket nem tudom, ennek utána kell nézni. A Ford Galaxy vagy S-Max 2.0 TDCI 2006-tól gyártott változata jó lehet. Manuális váltóval vegye, mert a Power Shift automata váltó nem az örökkévalóságnak készült. A Volvo V70 a 2,4-es dízelmotorral szintén jó lehet. Automata váltós változat esetében különösen oda kell figyelni a váltóolaj cseréjére.

Ilyen húzó autónak a Mercedes ML270 CDI a legnépszerűbbek között van, mert a tömege is megvan, hogy a vontatmány ne rángassa, de erre 3,5 tonnás horgot lehet tenni. Ebben egy nagyon megbízható motor van, az automata váltó is elég jól bírja, ha cserélik benne az olajat. A kora a probléma, ezek nem fiatal autók, emiatt, és a Mercedes erre a korra jellemző rozsdásodási hajlama miatt elsősorban a rozsdára kell figyelni. Mivel a tréleresek első számú célpontja, így nem egyben megvan a világ összes kilométere. Óvatosan a vásárlásnál. Ugyanúgy 3,5 tonnás horgot lehet tenni a Toyota Land Cruiserre is, de 3 millió alatt keveset árulnak, persze kifoghatja. Nagyon megbízható, legendásan tartós autó.

Üdvözlettel:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

A cikk forrása: totalcar.hu