Elhunyt 1983 rali-világbajnoka, Hannu Mikkola

Február 26-án, hetvennyolc éves korában elhunyt Hannu Mikkola rali-világbajnok. A finn versenyző 1983-ban nyerte meg a világbajnokságot egy B-csoportos Audi Quattróval, és legalább ekkora teljesítmény, hogy pályafutása alatt öt különböző gyártóval is képes volt világbajnoki futamot nyerni.

v

Mikkola halálhírét fia tette közzé szombaton közösségi oldalán, itt közölte, hogy édesapja rákbetegséggel küzdött. Az 1942-es születésű világbajnok nevéhez több kisebb rekord társul, például az 1972-es versenyen elért sikerével ő volt az első nem afrikai, aki meg tudta nyerni a Szafari-ralit. 1987-ig aztán összesen 18 világbajnoki futamot nyert, ami 1987-ben abszolút rekord volt, és ami igazán különleges, hogy ezeket a versenyeket öt különböző gyártóval (Ford, Peugeot, Toyota, Mercedes és Audi) nyerte, ami máig egyedülálló. A finn ralit (korábban: Ezer tó rali) összesen hét alkalommal tudta megnyerni, aminél többször máig nem nyert senki a neves versenyen. 

Mikkola az 1985-ös Ezer tó ralin

Mikkola az 1985-ös Ezer tó ralin

Mikkola 1983-ban nyerte meg a rali-világbajnokságot, ez volt a legendás B-csoportos időszak első éve. Egyúttal ez volt az Audi első sikere a világbajnokságon.

Sebastien Ogier, a franciák hétszeres világbajnoka a hír hallatán közösségi oldalán fejezte ki együttérzését. „Szomorú nap ez sportágunk számára, egy legenda hagyott itt minket. Hannu Mikkola abban az évben nyert, amikor én születtem, és bár nem ért az a megtiszteltetés, hogy személyesen találkozhattam volna vele, rendkívüli szomorúsággal tölt el a távozása. Mindig a legnagyobbak egyikeként fognak majd emlékezni rá” – írta. A spanyolok kétszeres vb-győztese, Carlos Sainz kiemelte: Mikkola minden idők egyik legjobb autóversenyzője volt.

A cikk forrása: totalcar.hu