Bemutatták a Toyota prémium szedánját

A Crown a Toyota második legrégebbi típusa a Land Cruiser után, 67 éve van a kínálatban. Ennek ellenére Európában és az USA-ban sem túl ismert, mivel leginkább a japán belpiacra szánták, a vásárlóbázisa lojalitását pedig az is mutatja, hogy sokan már azelőtt leadják a rendelést az új generációkra, hogy egyáltalán látták volna. Ez a trend változott meg az elmúlt évben, miután szárnyra kapott a hír, hogy az új Crown a szedánok visszaszorulása miatt már SUV lesz. Ma hivatalosan is bemutatták az autót, amely végül nem SUV lett, de nem is teljesen szedán.

Az új Crownról az is kiderült, hogy a japánok nem tartják meg maguknak, az USA-ban az eddigi csúcsszedánt (az üzemanyagcellás Mirait leszámítva), az Avalont fogja váltani a kínálatban. Az emelt hasmagassággal az autó jellegében a 2016-os Volvo S60 Cross Country-t és a Subary Legacy SUS-t idézi, formaterve pedig a rokonságból merít: a Crown orra a bZ4x-re, a C-oszlop környéke az új Lexusokra, a far . az egyenes hátsó lámpával pedig – a Mirai-ra hajaz.

Két hajtásláncot kínál a Toyota: a 2,5-literes négyhengeres a negyedik generációs hibrid hajtással van párosítva, ami 6,1 literes fogyasztást ígér. Ez az opció az alap XLE-hez és a közepes Limitedhez lesz elérhető, míg a kínálat tetejére érkező Platinumhoz a Hybrid Max jár, ami 340 lóerőt és 8 literes fogyasztást jelent; érdekessége, hogy a megszokott eCVT helyett 6 sebességes automatával szerelik.

Mindhárom felszereltséghez alapból jár az összkerékhajtás, a Hybrid Max esetén azonban a Toyotánál először mutatkozik be az E-Four Advanced összkerékhajtás, ami a hajtás 80 százalékát is képes a hátsó kerekekre küldeni. Szintén a Platinum sajátja az adaptív felfüggesztés, a két alacsonyabb felszereltség esetén a megszokott elöl MacPherson, hátul multi-link kombináció az alap.

A Toyota elmondása szerint az Avalonnál magasabbra pozícionálják a Crownt, ez valószínűleg az árában is jelentkezni fog. Pontos összegeket egyelőre nem közöltek, de Amerikában az alapfelszereltséget 40 ezer, a Platinumot 50 ezer dollár környékére várják, utóbbi a német prémiumokat karcolja. Hogy Európába is elhozzák-e, egyelőre nem tudni.

A cikk forrása: totalcar.hu