Bemutatkozott az eddigi legkisebb Lexus

Hivatalosan is bemutatták a Lexus LBX-et, ami a márka eddigi legrövidebb modellje a maga 4,2 méteres hosszával.

A japán luxusmárka új crossoverét a Toyota Yaris Cross alapjára építették, annál viszont csak 1 centiméterrel hosszabb, 6-tal szélesebb és 4,5-el alacsonyabb. Tengelytávja is csak 2 centivel nagyobb a Yaris Crossénál, 258 centiméter. A legkisebb Lexus cím eddig a 4,32 méter hosszú CT200h modellé volt. A kicsi méret kevés súlyt is jelent, uganis az autó összesen 1280 kg.

Külsőre hozza a Lexus friss dizájnelveit, köztük a csomagtartón átívelő Lexus feliratot. A hátsó lámpákat a mai trendnek megfelelően egy fénycsíkkal kötötték össze. Az autó eleje elüt a többi Lexus SUV-tól, sokkal kisebb hűtőmaszkot kapott testvéreihez képest. Viszont nappali menetfénye megtartotta a japán márka stílusjegyét.

Az LBX kezdetben 1,5 literes háromhengeres benzinmotorral, hibridhajtással lesz kapható, amellyel 136 lóerőt képes leadni az első kerekekre. Ígéretek szerint a 0-100-as sprintet 9,2 másodperc alatt képes megtenni. A Yaris Crosshoz hasonlóan az LBX-et is lehet kérni összkerékhajtással, ekkor egy villanymotort építenek a hátsó tengelyhez, így hagyományos kardántengelyre nincs szükség. Nem csak a hátsó motor, hanem az igényesebb, kettős keresztlengőkaros hátsó futómű (a többi LBX-é csatolt lengőkaros) miatt is kisebb az összkerekes változat csomagtartója, mint az elsőkerekesé. Bart Eelen termékmenedzser az Autocarnak elmondta, hogy egy négykerék meghajtású, dupla villanymotoros verzió is tervben van.

A belterében egy 9,8 colos érintőképernyős infotainment-rendszer foglal helyet, a sofőr előtt pedig egy 12,3 colos digitális műszeregység van, extraként head-up kijelző is kérhető. Az Android Auto és az Apple Car Play alap, de csak az utóbbi van vezeték nélkül. Csomagtartója meghajtástól függően 322 vagy 225 literes, szóval sem nagynak, sem kicsinek nem nevezhető.

A tervek szerint az idei év végén kezdik a modell sorozatgyártását Japánban, vagyis tervek szerint 2024 márciusában érkezhetnek meg az első modellek Európába. Négy felszereltségi szint közül lehet majd választani: Elegant, Relax, Emotion és Cool – az utóbbi kettő lesz a sportosabb felszereltség, míg az előbbi kettő inkább a luxust reprezentálja.

A cikk forrása: totalcar.hu