Autóknak való thermo kabátot fejlesztett egy kínai egyetem

Mindenki jól tudja, hogy a villanyautók hatótávját nagy mértékben befolyásolhatja a külső hőmérséklet. Egy fagyos téli napon akár meglepően sokat csökkenhet a megtehető kilométerek száma, ám a 40 fokos nyári forróság sem feltétlenül ideális.

A problémára megoldást jelenthet az akkumulátor kondicionálás, melynek hála az autó képes áramköreit az ideális hőmérséklet közelében tartani. Csakhogy egyrészt nem minden villanyautó rendelkezik ezzel a technológiával, másrészt az akkucsomag fűtése bizony energiát fogyaszt.

Éppen ezért a sanghaji Jiao Tong egyetem kifejlesztett egy különleges „autós thermo kabátot”, ami reményeik szerint nagy segítség lehet a villanyautó tulajdonosoknak. „A thermo kabát lényegében ruha autók, épületek, űrhajók vagy akár földönkívüli élőhelyek számára, hogy ezek nyáron hűvösek, télen pedig melegek maradjanak” – mondta Kehang Cui, a projekt egyik vezetője.

A kabát külső rétege fényvisszaverő bór-nitriddel bevont szilícium-dioxid szálakból készül, míg a belső réteg alumínium ötvözete benntartja a hőt. A megoldás úgy tűnik, remekül működik: a tesztek során a „csupaszon” napon hagyott autó belső tere egészen 50,5 fokig forrósodott, a thermo kabáttal letakart társa viszont nem melegedett 22,8 foknál tovább. A téli tesztek is biztatóak:  a kabát hidegben 6,8 fokkal képes melegebben tartani az autót, mint a külső hőmérséklet.

Az egyetemi csapat a tervezés és fejlesztés során szem előtt tartotta a könnyű gyárthatóságot is, így elméletben az autós thermo kabát előbb-utóbb a boltok polcaira is kerülhet.

Forrás: carscoops.com

A cikk forrása: totalcar.hu