Arcos lett az új Le Mans-i Peugeot

Talán már a névből is érezhető a nagy feltalálási kényszer, ami a projektből sugárzik: bár láthatóan a megszokott sportkocsi-prototípus alapokból indultak ki, jól látszik, hogy a látványos, egyedi megjelenés is a követelmények között volt.

Más épeszű magyarázat nincsen a három ferde csíkot (karomnyomok?) mintázó első és hátsó lámpákra, amelyeknek nyilván semmi szerepük az autó futamnyerő képességeihez, annál több a reklámértékhez. Nem lenne meglepő, ha egy esetleges Le Mans győzelem után ilyen karomnyom-lámpás modellekkel szaladna tele a Peugeot kínálat.

A versenygép formája nem csak a jól marketingelhető részletektől érdekes: a manapság Le Mans-ban induló sportkocsik közt egyedülálló módon nem használnak külön hátsó szárnyat: azt mondják, pusztán a karosszéria elegendő leszorítóerőt termel, így a plusz légellenállást jelentő külön szárnyra nincs szükség. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a kézenfekvő megoldás híján hogyan tudják majd módosítani az autó aerodinamikai egyensúlyát, de nyilván erre is kitaláltak már valamit.

Az már korábban kiderült, hogy a Peugeot egy 90 fokos, 2,6 literes V6-os turbómotort fejlesztett a 9X8 számára, amely önmagában is leadhatja a 680 lóerős megengedett csúcsteljesítményt. Emellett azonban egy 272 lóerős, 900 V feszültségű villanymotort is beépítenek, amely az első kerekeket hajtja, illetve lassításkor innen táplál vissza. Az autó hajtásrendszerét úgy alakították ki, hogy a két motor pillanatnyi teljesítményének összege soha ne haladja meg a 680 lóerőt.

A Peugeot csodafegyverét 2022-ben vetik be először, és nem csak Le Mans-ban, de az FIA hosszú távú világbajnokságának (WEC) más futamain is elindul majd a jövő szezontól. Két autós gyári csapatot ígérnek, és az már biztos, hogy a pilóták közt ott lesz Jean-Éric Vergne, Kevin Magnussen és Paul di Resta.

Úgy néz ki, jövőre még csak a Toyota számít majd igazán ütős ellenfélnek, ám 2023-tól, az LMDh autók megjelenésével megélénkül a mezőny: az Audi, a BMW, a Ferrari és a Porsche biztosan gyári autókkal érkezik, így a Peugeot legjobb esélye a győzelemre a következő év.

A cikk forrása: totalcar.hu