A Toyota elnöke továbbra is szkeptikus a teljes villanyosodással kapcsolatban

A Toyotát 2023 elején még lesajnálták a szakértők azért, mert vonakodik teljes mellszélességgel az elektromos autók mellé állni. Egyelőre azonban több jel mutat arra, hogy a japán cégnek részben igaza lehet. 

Akio Toyoda, a Toyota elnöke ragaszkodik ahhoz, hogy nem pusztán az elektromos autóké a jövő. Többféle meghajtás élhet egymás mellett, amelyek közöttegyelőre kiemelt szerepet kaphat a hibrid megoldás – írta a Jalopnik hírportál. A cégvezető e véleménye miatt tavasszal kénytelen volt lemondani vezérigazgatói megbízatásáról.

A Toyota jelenleg a bZ4X teljesen elektromos villanyautót kínálja, miközben hibridjeiből és konnektorból tölthető hibridjeiből széles választékkal rendelkezik. Az elmúlt fél év olyan változást hozott az autópiacon, ami Toyodát látszik igazolni.

Ahogy elfogynak azok az autósok, akik készek elfogadni az elektromos autók hátrányait, erőteljesen lehűlt a villanyautók piaca. Az autósok túlnyomó részének ezek az autók túl drágák és az akkumulátoraik töltésével kapcsolatos mizéria miatt túl idegesítőek.  Toyoda a Wall Street Journalnak adott egy interjút, amelyben arról beszélt, hogy az autógyártóknak továbbra is folytatniuk kell a hibridek fejlesztését. Nem szabad minden pénzüket csak a tisztán elektromos autókra költeniük. Szerinte kezdik már felismerni ezt. Nem csupán a villanyautók gyártásával lehet tenni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért. Szerinte 

„a hegyet többféleképpen lehet megmászni”.

A Toyota ugyan felpörgette elektromos autói fejlesztését, de az első új modellek csak két év múlva kerülnek a szalonokba. A cég hibridválasztéka azonban bőséges.

Villanyautóból sok van, hibridből kevés

A kereslet változásával most a többi autógyártó lohol a japánok nyomában. Mind a General Motors, mind a Ford arról számolt be például az elmúlt hetekben, hogy késleltetik egyes üzemeik átállítását az elektromos autók gyártására. A hibridekét eközben erősítik. Úgy néz ki, hogy az amerikai autósok  egy része a Toyota mellé állt: a cég alig tud lépést tartani a hibrid autói iránti erős kereslettel. Kereskedőinek alig több mint egy hét eladásaira való készletük van például Priusból.

Eközben a tisztán elektromos Toyotákból két hónapra elegendő a raktárkészlet. Toyoda szerint a szabályozó hatóságok is jól tennék, ha nem pusztán ideálok alapján vezetnének bekorlátozásokat, hanem figyelembe vennék, mit engedhetnek meg maguknak az autósok és mivel lennének elégedettek.

Mit mutatnak az európai számok?

Az azért árnyalja a képet, hogy az elektromos autókra azért van igény az amerikai piacon, csak talán a vártnál alakulnak gyengébben az eladások. Az európai porondon jól állnak a Tesla eladásai Európában, legalábbis ami a felső középkategóriás hobbiterepjárókat illeti. A Model Y például a legkeresettebb típus a közepes prémium SUV-k között. A tavalyi piacvezetőt, vagyis a Mercedes GLC-t is megelőzte.

Az ACEA (Európai Autógyártók Szövetsége) adatai szerint az új autók európai piacán szeptemberben villanyautókból 127 149-et helyeztek forgalomba, 14,3 százalékkal többet a tavaly szeptemberinél, ezzel a piaci részarányuk 14,8 százalékos lett. A forgalomba helyezett hibridek eladása száma 30,5 százalékkal, 235 348-ra bővült éves összevetésben, a piaci részarányuk 27,3 százalék tett ki. A plug-in hibrid autók eladása pedig 0,4 százalékkal, 70 578-ra nőtt, piaci részesedésük 8,2 százaléknál járt. Közben a dízelek piaci részesedése 13 százalék alá csökkent, a benzineseké pedig 34,1 százalékos volt. 

A cikk forrása: totalcar.hu