A Toyota a RAV4 Plug-in Hybrid hozta el az Év Zöldautója 2021 díjat | Toyota hírek

Az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu által idén második alkalommal megszervezésre került Év Magyar Autója megmérettetés díjai nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri (tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán) szavazatai alapján kerültek odaítélésre.

Az Év Zöldautója 2021 díjat a hibrid kategóriában a szakemberek megosztva a Toyota RAV4 Plug-in Hybrid-nek ítélték, amely a Toyota hibrid elektromos modellkínálatának zászlóshajója, egyben minden idők legnagyobb teljesítményű, 306 lóerős RAV4 modellje.

A modellhez fejlesztett vadonatúj plug-in hibrid elektromos rendszer kategóriaelső teljesítményéhez ugyancsak szegmenselső, a WLTP szerinti 1l/100 km-es áltagos üzemanyagfogyasztás és 22 g/km-os CO2 kibocsátás társul. A vadonatúj Toyota RAV4 Plug-in Hybriddel akár 75 km-es tisztán elektromos hatótávolság érhető el az akkumulátor egyszeri, teljes feltöltésével, amennyiben pedig az EV üzem már nem tartható fenn, a plug-in rendszer maradéktalanul kínálja a Toyota öntöltő hibrid modellektől megszokott előnyöket (azaz a városi forgalomban akár 50-70%-ban tisztán elektromos, fogyasztás és károsanyagkibocsátásmentes közlekedést.

Az intelligens összkerékhajtást alapfelszereltségként kínáló öko-crossover gazdag felszereltséget kínáló belépő modelljének ára 18.190.000 Ft, míg a csúcsmodellért 21.190.000 Ft-ot kérnek.

A kategóriában egyetlen más típus sem kínálja a teljesítmény és a környezeti kompatibilitás ilyen magas fokú kombinációját. A mára Magyarországon is 95%-ban öntöltő hibrid elektromos meghajtással gazdára találó RAV4 plug-in hibrid elektromos változatának bevezetésével még erősebbé, még vonzóbbá válik az évek óta a világ legnépszerűbb SUV-jának és a Toyota Corolla után a világ második legnépszerűbb autójának számító RAV4, amely annak idején megteremtette a szabadidőjárművek piacát, és amely a mai napig több mint tízmillió példányban talált gazdára világszerte.

A Toyota RAV4 egyébiránt idehaza is igazi slágermodellnek számít, több, mint 20%-os részesedéssel, toronymagasan vezeti kategóriája magyarországi értékesítéseit. A Toyota világelső hibrid szakértelmét alkalmazva teremtette meg a RAV4 Plug-in Hybrid modellt, olyan járművet alkotva ezzel, amely nemcsak nagy teljesítményű, de egyben a károsanyag-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás terén is jobban teljesít, mint összes versenytársa. A modell végső homologizációs adatai szerint 22 g/m CO2 és 1,0 l/100km (WLTP norma, vegyes ciklus.) A RAV4 Plug-in Hybrid teljes értékű elektromos járműként viselkedik. Alapértelmezésben EV üzemben működik; ilyenkor teljesen feltöltött akkumulátorral, városi forgalomban akár 98 kilométert (WLTP norma, városi ciklus) is képes megtenni. Ez bőven meghaladja az átlagos európai felhasználók napi ingázási távolságát.

A jármű akár 135 km/órával képes haladni anélkül, hogy beindulna a benzinmotor. Ha nagyobb teljesítményre van szükség, a 2,5 literes Dynamic Force benzinmotor gondoskodik a kategóriaelső üzemanyag-fogyasztásról. Az akkumulátor egyszerűen és biztonságosan tölthető, 230V / 32A csatlakozóról mindössze 2,5 óráig tart. A tulajdonosok a MyT okostelefonos alkalmazás segítségével a távolból időzíthetik, illetve nyomon követhetik a töltést, valamint működésbe hozhatják a klímaberendezést, hogy az indulás tervezett időpontjára a megfelelő hőmérsékletre fűtsék / hűtsék az utasteret.

A kifinomult, hatékony hajtáslánc-technológián túlmenően a RAV4 Plug-in Hybrid teljes mértékben megőrzi mindazon értékeket, amelyek olyan sikeressé tették a 2018 végén bevezetett, ötödik generációs RAV4-est. Ezek között külön említést érdemelnek a Toyota GA-K járműplatform eredendő erényeiből (a mély tömegközéppontból és a fokozott karosszéria-merevségből) adódó menetdinamikai előnyök. Szintén alapfelszerelés az AWD-i intelligens összkerékhajtás.

A RAV4 Plug-in Hybrid a RAV4 Hybridet kiegészítve erősíti a Toyota villamosítási programját. A várakozások szerint a RAV4 vásárlók túlnyomó többsége továbbra is az öntöltő hibrid elektromos változat mellett teszi majd le a voksát, immáron azonban új csúcsmodellként hazánkban is elérhető a plug-in hibrid elektromos kivitel.

A cikk forrása: toyotabuda.hu