80 robottaxit hív vissza a GM

Nyolcvan önvezető robottaxit hív vissza a GM valószínűleg egy, még júniusban történt baleset miatt, amikor egy egyenesen haladó Toyota Prius ütközött a kanyarodó taxinak. Akkor az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság (NHTSA) vizsgálatot indított, melynek során megállapították, hogy az autó szoftvere nem volt képes megfelelően meghatározni a közeledő jármű várható útvonalát.

image 15

A helyi rendőrség szerint ugyan a Prius a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedett egyenesen, egy kanyarodósávban, de az autónak akkor sem kellett volna elkezdeni a balra kanyarodást a telezöldes kereszteződésnél.

A robottaxik üzemeltetője, a Cruise válaszában kiemelte, hogy az autóik már több, mint 120 ezer alkalommal fordultak balra telezöldes kereszteződésben, viszont baleset csak most az egyszer történt. Közvetlenül a baleset után az autókban kikapcsolták a telezöldes kereszteződésekben jobbra fordulás lehetőségét, viszont most fokozatosan visszavezetnék azt.

Az önvezető rendszerek kritikusai szerint felelőtlenség az bízni az ilyen berendezésekben, de a balszerencse természetesen nem csak a GM-et, hanem a Teslát is sújtja, az ő rendszerüket már majdnem 40 esetben vizsgálja az NHTSA.

Forrás: CarBuzz

A cikk forrása: totalcar.hu