2016 óta csalt a dízelmotorok károsanyag-kibocsájtásával a Toyota konszern haszonjármű-márkája, a Hino – Toyota hírek

Már 2016-ban kapott egy megkeresést a Toyota konszern haszonjármű-márkája, a Hino Motors a dízelmotorok károsanyag-kibocsájtásával kapcsolatban – ekkor volt az a Mitsubishi károsanyag-kibocsátási botrány, ami a Nissan tulajdonába sodorta az autógyártót –, akkor az volt a hivatalos válasza a cégnek, hogy minden rendben van. Ehhez képest most, 8 évvel később kiderült, hogy ez nem volt igaz, egészen pontosan alkalmazottak olyan kipufogórendszer-alkatrészeket cseréltek el mintegy 115 000 járműnél a hivatalos tesztelésnél, ami a károsanyag-kibocsátást, egészen pontosan a nitrogén-dioxid szintet befolyásolja. Erre a manipulációra az ad lehetőséget, hogy a Hino Motors japán üzemében a globális piacra termelnek, és egyszerre kínálnak például Euro 2, Euro 3, Euro 4, Euro 5 és Euro 6 károsanyag-kibocsájtású változatot ugyanabból a típusból annak függvényében, hogy hova értékesítik azt.

Az Egyesült Államok hatóságai még 2018-ban értesítették a céget arról, hogy problémák vannak egyes járműveinél, és a belső vizsgálat azt állapította meg, hogy igaz a hatóság gyanúja. Ezt követően kibővítették a vizsgálatot a teljes termékpalettára, és így derült fény arra, hogy pontosan mi is zajlott a japán üzemben. A közepes és nagy méretű (500-as és 700-as sorozat) teherautónál és a buszoknál a hivatalos mérés során nem azzal a kipufogógáz-kezelő rendszerrel tesztelték a járműveket, amelyekkel aztán azokat kiküldték a gyárból a fogyasztóhoz. Ezeket a járműveket természetesen a lehető legsürgősebben kijavítják, és megteszik a szükséges lépéseket ahhoz, hogy hasonló manipulációra a jövőben ne kerülhessen sor.

Hirdetés

A japán közlekedési minisztérium a Hino Motors botránya miatt mind a 8 helyi haszonjármű-gyártót arra utasította, hogy hajtsanak végre belső vizsgálatot az emissziómérések terén, és legkésőbb április 8-ig hozzák nyilvánosságra annak végeredményét.

A cikk forrása: automotor.hu