15 év a magyar autók átlagéletkora

2002-ben a Magyarországon forgalomban lévő autók átlagéletkora még 12 év volt, majd 5 évvel később 10 év körülire fiatalodtak az utakon látható autók. 2022-ben azonban az átlagéletkor elérte a 15 évet, ezzel jóval meghaladva az Európai Unióban jellemző átlagot (11,8 év).

Körülöttük van azonban öregebb járműparkkal rendelkező ország is, Romániában az átlagéletkoruk 16,8 év. Meglepő lehet, hogy a magyar utakon még több mint 9 ezer Trabant és közel 4200 darab Wartburg fut, mindkettőnek 34 év feletti az átlaga.

1-1,5 évvel magasabb a három legnépszerűbb márka átlagéletkora, mint a teljes állományé. A legnépszerűbb autómárkáknál így alakulnak az évek:

  • Opel – 16,5 év
  • Suzuki – 15,7 év
  • Volkswagen – 16,6 év
  • Ford – 13,9 év
  • Toyota – 12,6 év

Néhányan az egyre kényelmesebb, biztonságosabb és megbízhatóbban üzemelő konstrukciókban, sokan pedig a nyugatról behozott használt autókban látják a teljes géppark öregedését. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk: az importált autók közel kétharmadának életkora haladja meg a tíz évet. Ez tavaly a 2011-ben vagy annál régebben gyártott modelleket jelentette. Közben idehaza – a KSH 2020-as adatai szerint – 14,7 év az autópark átlagéletkora. A 2021 végi számok még nincsenek meg, de mostanra akár a 15 is meglehet. Akkor most öreg a tízéves? 

Forrás: Telex, HVG

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!

A cikk forrása: totalcar.hu